Bewegen, voeding
& Mindset

De combinatie tussen bewegen, voeding en mindset krijgt jou weer uit je burn-out. Wij zijn er van overtuigd dat dit je zal helpen naar een balans tussen je rust en het leven daarbuiten.

Lees meer...

Mijn burn-out

Ervaring

Als het niet gaat zoals het moet, 
dan moet het maar zoals het gaat.

Wat is dat toch, steeds meer mensen om me heen een burn-out hebben of mensen die veel stress hebben. Je begint aan je leven alsof je op een mooi eiland leeft met een overvloed aan eten en drinken en geen zorgen. Maar als je ouder wordt begint je eiland geen eiland meer te worden maar een land waarbij je meer verantwoording krijgt. Je gaat om je heen kijken en ziet materialistische middelen waarbij je denkt dat wil ik ook, je gaat grenzen verleggen en je legt de lat elke maand hoger. Je leeft niet meer op een eiland maar je bent de politieagent geworden van het land (zo voelt dat) je begrijpt sommige dingen beter dan vroeger maar je begint ook dingen niet te begrijpen maar ach dat zal wel bij het leven horen. Hoe komt het dat steeds meer mensen van mijn leven er even niet meer tegen kunnen en waar komen alle "rare" klachten vandaan ? Is het leven te druk of worden we gek gemaakt door het geen wat we zien. Wat is het ?
 
Waar komt dat trillende handje vandaan en hoe kan het dat je achter je computer zit en opeens begint te zweten. Hoe kan het dat je lichaam zich zo verzet tegen het leven en waarom zijn er zo veel mensen die kampen met dit soort problemen ? 

MIJN VERHAAL

Ik ben Boy, 30 jaar, al heel lang  gelukkig met een fantastische vriendin en net vader geworden van het mooiste jongetje van de hele wereld. Maar op mijn 27e begon het allemaal, ik weet het nog goed. Ik liep in de Ikea en had net de beroemde Zweedse balletjes gekocht met mijn vriendin. Toen we een tafeltje gingen uitzoeken kreeg ik een naar gevoel en zag alles er zwart en vervelend uit. Ik begon in paniek te raken en wilde meteen weg (en ja we hebben het eten laten staan en zijn weg gegaan) Vanaf toen begon alles. Ik begon een angst te creëren voor ruimtes waar veel mensen kwamen en begon deze te ontwijken. Ik begon ook steeds vaker klachten te krijgen die ik niet begreep, zoals vaak hoofdpijn, veel verkouden, last van me rug, geïrriteerd, kort lontje enz. Eigenlijk ben ik nooit gaan zoeken naar de oorzaak, ik ben altijd gewoon doorgegaan met alles waar ik van hield. 

Ik werk bij een groot mediabedrijf en daarnaast heb ik filmen als hobby, maar ook op m'n werk merkte ik dat ik sommige simpele dingen niet goed meer kon uitvoeren. Ook gingen collega's mij irriteren en was ik op dat moment niet de leukste collega (nogmaals sorry daarvoor). 

In 2015 kwam ik er pas echt achter dat er iets met me was, in die periode kreeg ik een klaplong die de artsen toen niet konden begrijpen omdat ik een gezonde jongen was en ben. Ik heb toen 2 weken in het ziekenhuis gelegen en heb die tijd geweldig gevonden omdat er niks meer van me verlangd werd en ik niks meer hoefde te doen. Ik kon me toen ook het moment herinneren dat ik een maand geleden in Amsterdam reed in m'n eentje en dat ik tegen mezelf zei "ik moet rustig aan gaan doen, anders gaat het mis". Na de klaplong ben ik, hoe stom ook, niet rustiger gaan leven. Ik ben gewoon doorgegaan en het ging van kwaad tot erger. Begin 2016 moest ik in het ziekenhuis zijn voor controle voor mijn vriendin, eenmaal in de wachtruimte begonnen m'n ogen raar te doen en na 10 minuten had ik nog maar voor ongeveer 40 procent zicht. Ik ben toen uit angst weggelopen. Eenmaal in de auto heb ik besloten naar de huisarts te gaan want dit kon echt niet meer. De huisarts vertelde me dat ik rustig aan moest gaan doen en dat het dan misschien wel over zou gaan, maar helaas na een week zat ik er weer. De dokter gaf mij Oxazepam en ja dit werkte, je hoofd lijkt net op een lopende band en eenmaal na zo'n pilletje gaat die lopende band langzamer lopen. Echt een heel raar gevoel maar wel fijn. Dit is natuurlijk niet de oplossing, we moeten het probleem aan de voorkant aanpakken en niet aan de achterkant. 

Na veel bezoeken aan de huisarts kreeg ik eindelijk de diagnose BURN-OUT, ik weet nog dat ik daar heel blij mee was, dat ik eindelijk begreep waar alles vandaan kwam. Oké, ik was op en zoals mijn Psycholoog het toen mooi verwoordde "Boy, je lichaam is net als een bank, je hebt teveel geld geleend van je bank en je moet het nu terug gaan betalen". Oké, maar hoe dan? Ja, daar begint je reis naar jezelf en vanaf dat moment moet je gaan zoeken naar wie je bent en waarom je dit is overkomen. Er gaan een hoop momenten komen dat je wenst dat je dit nooit was overkomen. Maar geloof mij aan het eind van je burn-out ben je er dankbaar voor. Er bestaat echt een einde aan je burn-out, alleen moet je er wel wat aan doen. Het gaat niet over door op de bank te gaan zitten (hoe lekker en fijn dat ook kan zijn). Je moet bewegen en werken aan je herstel anders kom je er niet. Je gaat dingen ontdekken die je nooit hebt gezien of hebt meegemaakt (ja, ik hoor je nu denken, hoe kan dat nou en ja, dag ik voel me zo rot. Het is niet eerlijk bla bla). Het komt goed, probeer elke keer als je jezelf rot voelt te denken aan de momenten dat het wel goed ging en dat je jezelf heel goed voelde. Sommige mensen zijn na 6 maanden van hun burn-out af en sommige hebben er 2 jaar last van. Zo ook ik, het heeft mij 2 jaar gekost, maar het heeft mij mooi en goed veranderd.

​Ik zal op deze website al mijn kennis en ervaring delen die ik heb geleerd van Psychologen, haptonomen, yoga-instructeurs, auteurs, coaches, leraren, hypnotiseurs, begeleiders, mindfulness trainers en personen die ik heb leren kennen met een burn-out. Ik kan je niet garanderen dat als je alles volgt wat hier wordt geschreven dat je uit je burn-out komt. Maar de kans is groot dat er handige tips staan en dat je iets aan zal hebben. 

Wat heeft mij echt geholpen?
2014 begon slecht voor mij, mijn geheugen ging achteruit, ik was snel boos, ik had een kort lontje, ik snapte de meeste simpele dingen niet meer. Conclusie is was stuk, ik kon niet meer. Maar dat realiseerde ik toen nog niet dus ik ging door. Door waar ik meteen had moeten stoppen, maar je moet je hypotheek betalen en je moeten eten en je hebt een dure auto. Dat alles kun je niet zomaar even opgeven door op je werk te zeggen dat je weg gaat. In dit leven ben je haast verplicht om geld te verdienen. Maar waar moet je beginnen? en hoe kom je weer uit die rare chaos? Ik ging boeken lezen van The Secret van schrijver Rhonda Byrne waarin werd verteld dat als je echt iets graag wilt bereiken dat je ervoor moet gaan en ja dat wij voor mij producties draaien en mooie videos afleveren. Maar hoe kan ik nou vol passie en kracht dat doen als ik op ben? En ja ik wil het heeeel graag maar dan moet je wel energie hebben. Dan vertelde iemand van neem even rust en pak het een half jaar later op, maar nee hoezo zegt iemand dat? Het idee zit nu in mijn hoofd en dat moet eruit? als ik nu niks ga doen dan komt er ook niks. Wat ik nu weet maar toen niet is dat rust juist alles geeft en dat je naast een drukke periode juist de rust nodig hebt. 
Uiteindelijk ben ik naar de dokter gegaan met de vraag "er zijn op de wereld bank directeuren die een aantal banken runnen" leer mij dat! Want ik kon niet eens in mijn eentje een bedrijfje runnen en ernaast gewoon werken. Natuurlijk kon die dokter dat niet en ik vond het een grote eikel. Uiteindelijk vertelde die eikel mij wel dat ik een burn-out had en dat ik moest stoppen met alles, ik zou een afspraak gaan maken met een psycholoog en kreeg daarnaast nog oxazepam. Oke dacht ik en nu?
Ik ging naar de psycholoog en stond voor de keuze. Ben ik super super eerlijk of praat ik naar de mond van die mevrouw. Ik besloot gelukkig voor het eerste te gaan en gooide alles op tafel. We hebben serieuze gesprekken gevoerd en ze moest een aantal keer boos op me worden omdat ik een mijn eigen flow zat die voor mij niet goed was. Maar ik kon het niet voor 100% eens worden met deze mevrouw (heb wel veel van haar geleerd). Ik merkte dat ik steeds dieper ging zaken en ik ging met thuis opsluiten. Alles was zwart en benauwd. Een winkel voelde aan als een spookhuis waar het giga warm was en niks was meer leuk. Ik moest iets gaan doen want niks doen werkte dus nier. Ik begon daarom met hardlopen. Ik merkte dat ik daardoor weer wat helderder werd en dat ik er soms vrolijk door werd. Ik ging dus elke avond lekker een stukje lopen, soms met mijn vriendin en soms lekker even alleen. Maar dat was niet genoeg, ik ben naar een mensendieck geweest en heb yoga geprobeerd en ze hielpen wel een klein beetje maar ik kon mijn rust niet vinden. Totdat iemand mij vertelde wat een haptonoom was. Deze vrouw heeft mij weer energie en vertrouwen gegeven. Daarnaast kon ik ook super leuk met haar praten, deze vrouw gaf mij het gevoel dat er meer was het leek wel een cadeautje onder de kerstboom die je wilde uitpakken. Zo benieuwd was ik naar haar ervaring en haar kennis. Gelukkig ging het weer iets beter maar ik was er nog lang niet. Er waren zelfs mensen die tegen mij zeiden dat ik ermee moest leren leven, uh dacht ik het is mijn leven en ik doe wat ik ermee wil. 


Maar de haptonoom had me de goeie richting op geduwd. Ik begon mijn passie weer op te pakken (filmen) en ik merkte dat ik weer een beetje in de samenleving kwam en dus werd ik weer belangrijk. Er waren ook mensen in mijn leven die energie op aten. Die mensen ben ik gaan ontwijken en ik ga vaak alleen nog maar om met positieve mensen. 
Het woord moeten gebruik ik eigenlijk niet meer en het woord efficiënt ben ik gaan haten. Ik bepaal mijn tempo en ik moet voor mijn lichaam zorgen. Ik kwam op een dag ook Joel Beukers (www.cleannutrition.nl/over-ons/joel-beukers) tegen op Facebook, dat ik een gast van 28 met een eigen supplementen bedrijf plus hij is gek op fitness. Maar dat bedrijf is cool maar wat ik interessant vond is dat hij zijn gevoel eruit gooide en begon zijn video altijd met een flinke brul. Ik doe dat af en toe ook, lekker je laten gaan en een goeie brul eruit gooien. Het lucht op net als soms even lekker schelden en ik zeg niet dat het voor iedereen werkt maar voor mij 
werkt het ( en nee ik schelt niet met hele nare woorden ).


Ook is het soms lekker om even 5 minuten naar buiten te kijken en dan gewoon naar de mensen die er lopen of auto's die er rijden. Maar wat ik zeker blijf doen is lopen, ik loop elke dag 15 minuten in de frisse buitenlucht en dan kijk ik gewoon naar wat er gebeurt om me heen en ik probeer dan niet diep in gedachten te zijn. Maar ook voeding is belangrijk omdat er in 80% van onze voeding suiker zit. Dit is natuurlijk slecht voor iedereen, mensen die willen afvallen zullen het snelst resultaat winnen door te stoppen met suiker eten. Maar het belangrijkste is mijn mindset. Ik ben Boy en ik voel me goed en ik wil dingen doen die ik leuk vind en probeer te genieten en te chillen. Rustig is belangrijk voor mij en snel,haast en moeten pakken de trein maar naar ergens hier ver vandaan. Ik ben de baas en ik moet voor mezelf zorgen plus ik moet mezelf belangrijk en serieus vinden. 
Volg je gevoel en luister naar jezelf, je zult dan gaan merken dat je gevoel vaak gelijk heeft 

Veel succes en als ik je ergens mee kan helpen dan hoor ik het graag.

Lees hier meer ervaringen van mensen die een burn-out hebben gehad.

Reageer op dit artikel