Bewegen, voeding
& Mindset

De combinatie tussen bewegen, voeding en mindset krijgt jou weer uit je burn-out. Wij zijn er van overtuigd dat dit je zal helpen naar een balans tussen je rust en het leven daarbuiten.

Lees meer...

Depressie

Depressie & Burn-out

Soms is het verschil tussen een burn-out en een depressie lastig te merken en soms wordt de verkeerde diagnose gesteld. Hoe weet je nou of je een burn-out hebt of een depressie? 
Het komt ook voor dat je vanuit je burn-out een depressie krijgt. Dan heb je het dus dubbel zo zwaar. De overeenkomsten zijn concentratieproblemen, geheugenproblemen, slaapproblemen en vermoeid. Het grote verschil is dat iemand met een burn-out graag iets wilt ondernemen maar er de kracht niet voor heeft en iemand die een depressie heeft die zou het wel kunnen maar heeft er geen zin in. Je hebt dus te maken met stemmingsstoornis en bij burn-out heb je energiestoornis. 

Burn-out en een depressie
Maar stel dat je een burn-out hebt en je krijgt daar bovenop ook nog eens een depressie. Dit is dus dubbel zo zwaar en het heeft zeker zin om dit snel op te pakken. Je psycholoog kan je hiermee prima helpen en we raden je dan ook echt niet aan om er niks aan te doen. Veel doktoren weten simpelweg de verschillen nog niet goed tussen burn-out en depressie. Dit doordat burn-out nog een vrij jonge ziekte is in Nederland. Maar zoals we net al vertelde is dat burn-out een energiestoornis is en depressie is een stemmingsstoornis. Helaas komen deze twee stoornissen ook samen voor.

Dan heb je dus geen energie meer en je hebt geen zin in iets. In sommige gevallen is je depressie na 3 maanden weer voorbij maar er zijn ook gevallen dat het langer en heftiger zal worden. 
Nu gaan er veel verhalen over anti-depressiva en de onderzoeken tonen dat de pillen in vele gevallen niet goed zijn voor de gezondheid. Het is dan ook in sommige gevallen verstandig om het eerst via de psycholoog te proberen en als er echt geen uitweg meer is om dan alsnog de pillen te slikken. Wij zijn niet echt een voorstander van de huidige farmaceutische industrie, maar als je alles al hebt geprobeerd en niks helpt dan zou dit een persoonlijke keuze kunnen zijn. Of je nu een burn-out hebt of een depressie of je hebt beide gevallen, dan is het altijd raadzaam om langs je huisarts te gaan en vanuit daar zal je naar een psycholoog gaan. Een gesprek kan geen kwaad en je zult er alleen maar beter van worden. Onze kennis van burn-out is groot maar de kennis van depressie is klein vandaar dat we je graag verwijzen naar de volgende website als je 
last hebt van depressie Klik hier

Cortisol Vs Anti-depressiva
Let wel dat als je een verhoogde cortisol hebt dat anti-depressiva wordt afgeraden. Cortisol wordt aangemaakt als je te veel stress ervaart. 

Alles wat wij hier melden komt vanuit een persoonlijke mening, en iedereen reageert anders op een burn-out of een depressie. Neem daarom altijd contact op met je huisarts.

Reageer op dit artikel