Bewegen, voeding
& Mindset

De combinatie tussen bewegen, voeding en mindset krijgt jou weer uit je burn-out. Wij zijn er van overtuigd dat dit je zal helpen naar een balans tussen je rust en het leven daarbuiten.

Lees meer...

B12 & Burn-out

Intro

Wat is nu vitamine B12? Vitamine B12 hebben we nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en de werking van het zenuwstelsel. Je kunt vitamine B12 vinden in bijvoorbeeld melk, vlees, vis en eieren. Als we een tekort hebben dan uit zich dit in vervelende symptomen bijvoorbeeld depressie, hoofdpijn, duizelig, vermoeidheid en nog vele andere symptomen. Vele symptomen lijken op die van een burn-out maar in Nederland worden deze 2 ziektes nog wel apart beschreven. Een burn-out pak je in Nederland via de reguliere alleen nog aan via een psycholoog en huisarts, terwijl een vitamine B12 tekort wordt verholpen via injecties en pillen. Een ernstig tekort kun je alleen oplossen door injecties en zul je in de minst gunstige situatie je hele leven moeten gebruiken.         

B12 tekort

Tekort

Ik loop al een jaar of 3 met rare klachten, bijvoorbeeld hoofdpijn, duizelig tot soms bijna flauwvallen (of het idee hebben te gaan flauwvallen) me giga down voelen en soms ook vermoeidheid. 2 jaar lang heb ik geluisterd naar mijn huisarts waar opzich niks mis mee is natuurlijk maar deze meneer vertelde mij dat ik ermee moest leren leven dat ik nu zo moe was en dat het mooi zou zijn als het over zou gaan maar dat ik er ook rekening mee moest gaan houden dat het misschien wel nooit zou overgaan. Ergens in mij werd ik daar een beetje boos om, want hoezo ? Ik ga het er echt niet bij laten zitten. Het is mijn lijf en ik ben de baas.
Door misschien mijn koppigheid ben ik verder gaan zoeken en kwam uit bij een Facebook pagina en wel 
"B12 tekort, de vergeten ziekte" ik las daar verhalen die mij aan mijzelf deden denken. Maar ook leerde ik een orthomoleculair arts via mijn werk kennen. En allebei vertelde ze mij dat het ook kon gaan om een B12 tekort. Dus ik voor de 100ste keer naar de huisarts (gelukkig nu een andere huisarts) maar helaas werd mij verteld dat dit waarschijnlijk niet zou kunnen, maar oké ik mocht een tekst doen. Mijn waarde bleek 206 te zijn wat volgens de reguliere systeem in het grijze gebied hoorde. Dus volgens mijn huisarts was dat goed, maar grijze gebied ? Dat is eigenlijk niet nee maar ook geen ja, dat is meer iets van "ja we weten het eigenlijk niet maar zou wel goed zijn" helaas moest ik boos worden en moest ik ze overtuigen dat ze me verder moesten onderzoeken. En gelukkig ze belde me op om te vertellen dat ik mocht beginnen met de B12 injecties. Klinkt raar maar ik was super blij. 


Ik heb nu 2 injectie gehad in een week tijd en ga dit 10 weken doen, daarna gaan we weer even testen en kijken naar de toekomst. Dus ik ben benieuwd en hou mijn verhaal hier bij.


Update 5-6-2017


Ik ben nu bijna 3 maanden bezig met de b12 injecties en in het begin ging het super, ik merkte dat ik meer energie kreeg en dat ik me beter ging voelen. Dus zowel in mijn hoofd als in mijn lichaam. Helaas merkte ik na een maandje dat ik me futloos ging voelen en dat mijn armen wel 10 kilo per arm voelde. Ik heb toe contact opgenomen met mijn Orthomoleculaire arts en die vertelde mij dat de bijwerkingen best vervelend kunnen zijn. Je kunt je moe en futloos voelen en dat is ook niet zo gek. Want mijn lichaam is hard aan het werk om de dode rode bloedcellen te verwijderen. Ik heb nog meer contact gehad met specialisten maar dit loopt nog allemaal dus ik kan daar nu geen informatie over geven. Ik kom later terug met een update.

Test je B12 tekort 

Wil je weten of je een tekort hebt of 
dat je behoort tot de risico groep ? 
LET OP VOOR 100% BETROUWBAARHEID BEZOEK JE JOUW HUISARTS OF EEN PSYCHOLOOG. 

Wat kun je eraan doen ?

En nu?

Vanuit alle hoeken krijg ik te horen dat je het best een injectie kan nemen. Er zijn namelijk ook pillen die je tekorten kunnen aanvullen maar die werken bij lange na niet zo goed als bij de injectie. Voor verdere informatie lijkt het mij handig om eens een gesprek met je huisarts aan te gaan of een een kijkje bij de Facebook groep te nemen met als titel B12 tekort, de vergeten ziekte. 

Reageer op dit artikel